Válassza az Oldal lehetőséget

Csalán permetezésre, csalánlé (Urtica dioica)

Csalán permetezésre, csalánlé (Urtica dioica)

Sokan szeretnénk, hogy a permetezés ne egy vegyszeres művelet legyen, hanem környezetbarát, és a növényekre nem túl megterhelő védekezési módot jelentsen.

Nem is gondolnánk, de nincs is olyan messze az a növény, ami egy természetesebb megoldást nyújthatja a tavaszi-nyári permetezésünkhöz: Ez nem más, mint a csalán.

Ha kiskertünkben, vagy az udvarunkban találunk csalánt, ne irtsuk ki – rovar-, és atkaölő, illetve gombásodás elleni hatással is bír.

Ha nem nő csalán a kertünkben, és szeretnénk ültetni permetezés céllal, akkor akár sétálva egyet egy erdő szélén, vagy útközben biztosan találhatunk néhányat belőle. Gyökerestül szedjük ki a talajból, és ültessük el otthon a kertünkben. A csalán a félárnyékos helyet kedveli, hasonlót keress te is neki.

Csalánlé készítése

A csalánlé elkészítése előtt, vegyünk fel egy védőkesztyűt a csalán fájdalmas csípése ellen!

A levágott csalánt aprítsuk fel és tegyük egy olyan edénybe, vagy dézsába, aminek anyaga: fa, kő, vagy műanyag. Fém edényt ne használjunk, mert reakcióba léphet az erjedés során a csalánlével.

Az erjedés kellemetlen szaggal fog járni, ezért keressünk egy olyan helyet az edény számára, ahol biztosan nem fog zavarni minket a szaga. Tegyük napfényes helyre, hogy az erjedés mihamarabb végbemenjen.

1 kg csalánhoz 10 liter esővízre lesz szükségünk.
Ha nincs esővizünk, akkor a csapvíz is megfelelő, csak hagyjuk pár napig állni, mielőtt felhasználnánk.
Ha nincs ekkora mennyiségű csalánunk, vagy nem tudjuk megállapítani mérésekkel a súlyát, akkor csak tegyük az edénybe a felaprított csalánt, nyomkodjuk le kicsit, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.

Ezt követően vegyünk egy hálószerű anyagot (pl.: drótháló) takarjuk le azzal a tetejét, hogy élőlények ne igyanak belőle, és ne fulladjanak bele. Ne takarjuk le teljesen a csalánlevet, mert levegőre van szükség az erjedéshez.

Az erjedést fokozzuk azzal, ha naponta egyszer legalább megkeverjük a csalánlevet, így szintén levegőhöz jut az oldatunk.

Akkor sikerült a csalánlé-permetszerünk, ha a folyadék színe megsötétül, a szaga enyhülni kezd, és a habzás abbamarad (10-14 nap). Ekkor már lefedhetjük a csalánlét teljesen.

Permetezéshez a kapott csalánlevet (koncentrátum) fel kell hígítani tízszeresen, mielőtt a növényeken használnánk.

Csalánlevél Urtica dioica

Csalán növény levele (Urtica dioica)

Csalánlé permetezésre

Az elkészült csalánlevet használhatjuk megelőzésre is, és védekezésre is.

Permetezéshez – gombásodás és levéltetvek ellen – a felhigított csalánlét permetezzük a növények leveleire.
A csalánlé hatására a növény levél szövetei is megvastagodnak, és így ellenállóbb lesz különböző betegségekre, és a rovar-támadásokat is gyérítheti.

csalánlé csalánlevéllel

A szerzőről

Ilex-Kert.Hu

Ilex-Kert.Hu: Kertészeti Magazin

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Mi is használunk sütiket, de csak keveset! :) Kérlek, fogadd el ezeket a weboldal további használatához. Köszönjük! View more
Cookies settings
Elfogadom
Adatkezelés
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Kik vagyunk

A weboldalunk címe: https://ilex-kert.hu.

Hozzászólások

Hozzászólás beküldésekor a hozzászólási űrlapban megadottakon kívül begyűjtésre kerül a hozzászóló IP címe és a böngészőazonosító karakterlánc a kéretlen tartalmak kiszűrése céljából.

Egy személytelenített, az e-mail címből előállított karakterlánc (hashnek szokás nevezni) kerül továbbításra a Gravatar szolgáltatás felé, ha ez az oldalon használatban van. A Gravatar szolgáltatás feltételei az alábbi címen tekinthetőek meg: https://automattic.com/privacy/. A hozzászólás elfogadása után, a hozzászólásunk tartalma és a profil képünk is megjelenik nyilvánosan.

Ha hozzászólást adsz a honlapodon, bejelentkezve maradhatsz a megadott neved, e-mail-ed és webcímed eltárolásával egy sütiben. A tárolás a te kényelmi célokat szolgálja azért, hogy a következő hozzászóláskor ezeket az adatmezőket ne kelljen kitöltened. Ezeknek a sütiknek a lejárati ideje 1 év.

Ha ellátogatunk a bejelentkezési oldalra, akkor átmeneti sütiket állítunk be annak érdekében, hogy megállapítsuk, hogy a böngésző elfogadja-e a sütiket. Ezek a sütik nem tartalmaznak személyes információt, és törlődnek, ahogy bezárjuk a böngészőt.

A honlapra történő bejelentkezéskor több sütit hozunk létre, amely elmenti a bejelentkezési információt és a szerkesztőfelület megjelenítési opcióit. A bejelentkezési sütik két napig érvényesek, a szerkesztőfelület megjelenítési opcióit tároló süti egy évig. Amennyiben az "Emlékezz rám" opciót bejelöljük, a bejelentkezés két hétig folytatódik. Kijelentkezéskor a bejelentkezési sütik eltávolításra kerülnek.

Más honlapokról származó beágyazott tartalmak

A honlapon elérhető bejegyzések külső forrásból származó beágyazott tartalmakat (pl. videók, képek, cikkek stb.) használhatnak. A külső forrásból származó beágyazott tartalmak pontosan úgy viselkednek, mintha meglátogattunk volna egy másik honlapot.

Ezek a webhelyek lehetséges, hogy adatot gyűjtenek a látogatókról, sütiket vagy harmadik féltől származó követőkódot használnak, figyelik a beágyazott tartalommal kapcsolatos felhasználói viselkedést, ha rendelkezünk felhasználói fiókkal és be vagyunk jelentkezve az oldalra.

Mennyi ideig őrizzük a személyes adatot

Ha hozzászólunk, a hozzászólás és annak metaadatai nem meghatározható ideig a rendszerben maradnak. Ennek célja, hogy az összes ezt követő bármely hozzászólás általunk megismertté és jóváhagyottá váljon, azaz ne kerüljön fel a moderálandó hozzászólások listájára.

A honlapon regisztrált felhasználók (ha vannak ilyenek) személyes adatai a saját felhasználói profiljukban is tárolásra kerülnek. Minden felhasználó megtekintheti, szerkesztheti vagy törölheti a személyes adatait bármikor (kivéve, hogy nem változtathatja meg a saját felhasználói nevét). A honlap rendszergazdái ezen információkat szintén megtekinthetik és szerkeszthetik.

Milyen jogokkal rendelkezik a felhasználó a saját adatai kapcsán

A weboldalon regisztrált fiók vagy hozzászólás írása esetén kérhető a személyes adatok export fájlban történő megküldése, amely bármilyen adatot tartalmaz, amit korábban a felhasználó rendelkezésünkre bocsátott. Kérhető továbbá, hogy bármilyen korábban megadott személyes adatot töröljük. Ez nem vonatkozik azokra az adatokra, amelyeket adminisztrációs, jogi vagy biztonsági okokból kötelező megőriznünk.

Hová továbbítjuk az adatokat

A látogatók által beküldött hozzászólásokat automatikus spamszűrő szolgáltatás ellenőrizheti.

Alapértelmezetten a WordPress semmilyen statisztikai adatot nem gyűjt. Ettől függetlenül a tárhely szolgáltatók gyűjthetnek névtelen statisztikai/analitikai adatokat. A weboldal tárhelyszolgáltatója: Sybell Informatika Korlátolt Felelősségű Társaság Adószám: 25859502242 Cégjegyzékszám: 01 09 293034 Cím: 1158 Budapest, Késmárk u. 7/b 2. em. 206. Telefon: +36 1 707 6726 E-mail: info@sybell.hu Adatvédelmi tájékoztató: https://sybell.hu/adatvedelmi-tajekoztato/

További információk

Az adatkezeléssel kapcsolatban további részletes információkat ide kattintva talál.
Save settings
Cookies settings